SİGORTA TAHKİM KOMİSYONUNA BAŞVURU
‘MADDİ HASARLI TRAFİK KAZALARINDA TAKİP EDİLECEK ADIMLAR’ başlıklı yazımızda kaza sonrası yapılacak ilk işlemlere değinmiştir. Bu yazımızın konusu ise maddi hasarlı trafik kayıpları sonrası aracın uğradığı değer kayıplarını ve araç mahrumiyet bedelinin tahsil basamakları ile ilgili olacaktır.
SİGORTA TAHKİM KOMİSYONU NEDİR?
Sigorta Tahkim Komisyonu, 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu'nun 30. maddesiyle, sigorta ettiren veya sigorta sözleşmesinden menfaat sağlayan kişiler ile riski üstlenen taraf arasında sigorta sözleşmesinden doğan uyuşmazlıkların çözümü amacıyla kurulmuştur. Özetle tahkim komisyonunun amacı sigorta ettirenle zarar görenin menfaatlerini korumak adına kurulan bir kuruluştur.
Komisyona üye bir sigorta kuruluşu ile zarar gören arasında oluşan uyuşmazlıklar ve güvence hesabına karşı ileri sürülen talepler için Komisyona başvurulabilir.
KOMİSYONA BAŞVURU İÇİN BİR ÖN KOŞUL VAR MIDIR?
Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvurmanın ön koşulu talebe ilişkin olarak ilgili sigorta kuruluşuna yazılı olarak başvuru yapılmış olması gerekir. İlgili sigorta kuruluşunun talebe olumsuz bir geri dönüş yapması veyahut uygun görülen miktarın zararınızı karşılamaması veyahut trafik sigortaları için 15 günlük yasal sürenin geçmesi ve hala cevap verilmemesi halinde zarar görenin Komisyon’a başvuru hakkı doğar. Bu sürecin takibi açısından bir avukata başvurmak sürelerin takibi ve usulüne uygun başvuru yapılması açısından önem taşır.
KOMİSYONA BAŞVURU İÇİN GEREKLİ BELGELER NELERDİR?
1- Eksiksiz doldurulmuş ve imzalanmış başvuru formu
2- Sigorta kuruluşuna başvurudan alınmış nihai yanıt yazısı veya cevap alınamadıysa bunu kanıtlar belge
3- Başvuru ücretinin ödendiğine dair banka dekontu
4- İddianın ispatını kanıtlayacak diğer belgeler
SİGORTA TAHKİM KOMİSYONUNUN HUKUKİ YERİ
Komisyon’a başvuru mahkemelerde dava açma yoluna kıyasla daha az masraflı ve daha kısa sürelidir.
Sigorta Tahkim Komisyonu başvuru sürecinde sürelerin kaçırılmaması ve süreç takibi açısından işlemlerin bir avukat ile takip edilmesi önemlidir.