top of page

MADDİ HASARLI TRAFİK KAZALARINDA TAKİP EDİLECEK ADIMLAR NELERDİR?

Karışanların yaralanmamış veyahut yalnızca hafif yaralanmış olduğu maddi hasarlı trafik kazalarında olay gerçekleştiği anda mümkünse hızlıca olay anının ve aracın fotoğrafları çekilmeli ve kaza tespit tutanağı tutulmalıdır. Kazaya karışan araçlardan birinde bulunan boş tutanak doldurulmalıdır. Kaza tespit tutanağının tutulamaması veyahut bu sırada gerçekleşebilecek diğer problemler için Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM)’nin ALO KTT Çağrı Merkezi’ni 0 850 222 0 SBM (726) telefon numarasından arayarak yardım alınabilir. Kaza tespit tutanağının intizamlı tutulması kadar olay sonrasında aracın fotoğraflarının değişik açılardan çekilmesi de hasar tespit süreci açısından önem taşımaktadır.

 

Kaza anına ilişkin diğer bir detay ise o an kazaya sebebiyet veren sürücünün alkollü araç kullanıp kullanmadığının veyahut ehliyeti olup olmadığının tespitinin yapılmasıdır. Eğer bu tarz bir durumdan şüpheleniliyorsa 112 acil yardım hattı aranarak kayıt tutulması adına polis veya jandarmaya haber verilmesi gerekmektedir.

Tutanak tutulamaz veyahut eksik tutulursa ilerleyen süreçte hasarın karşılanması adına sigortaya yapılacak bildirimde sorunlar ortaya çıkabilir.

Trafik kazaları ile ilgili olarak yapılacak işlemlerde KARAYOLLARI TRAFİK KANUNU ve KARAYOLLARI TRAFİK YÖNETMELİĞİ'nde yer alan usul ve esaslar uygulanır.

 

 

MADDİ HASARLI TRAFİK KAZALARINDA KAZADAN SONRA HANGİ İŞLEMLER YAPILMALI?

Kişinin trafik sigortası kazaya karışan karşı taraf üçüncü kişinin aracının uğradığı hasarı karşılar.  İşin özü aracımızda bulunan hasar karşı tarafın kusurundan doğdu ise karşı taraf aracın sigortasından hasarın tazminini gerçekleştirmek mümkündür.

 

TRAFİK KAZASI SONRASI ARACIN ONARIMI İÇİN SİGORTA ŞİRKETİNE NASIL BAŞVURU YAPILIR?

 

Trafik kazası gerçekleştikten sonra usulüne uygun bir kaza tespit tutanağı tutulur ve daha sonra ilgili sigortanın ilgiliye ödeme yapmak için istediği diğer evraklarla birlikte sigorta şirketine başvurulur. Güncel 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu zarar görenlerin dava açmadan önce sigortaya başvurmasını zorunlu kılmaktadır. İşbu başvuru yapıldıktan sonra sigortanın cevap vermesi için 15 günlük sürenin geçmesi de beklenmelidir.

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu 97. Madde “Zarar görenin, zorunlu mali sorumluluk sigortasında öngörülen sınırlar içinde dava yoluna gitmeden önce ilgili sigorta kuruluşuna yazılı başvuruda bulunması gerekir. Sigorta kuruluşunun başvuru tarihinden itibaren en geç 15 gün içinde başvuruyu yazılı olarak cevaplamaması veya verilen cevabın talebi karşılamadığına ilişkin uyuşmazlık olması hâlinde, zarar gören dava açabilir veya 5684 sayılı Kanun çerçevesinde tahkime başvurabilir.”

 

SİGORTA ŞİRKETİNE BAŞVURURKEN GEREKLİ EVRAKLAR NELERDİR?

Başvuru için gerekli evraklar somut olayın getirilerine göre (kazanın ölümlü olup olmaması vb.) değişmektedir. Trafik sigortasına başvurulurken önemli olan kaza tespit tutanağı ve sigorta şirketinden talep edilenleri içeren dilekçedir.

 

KAZA TESPİT TUTANAĞI İLE SİGORTAYA NE ZAMAN BAŞVURULMALIDIR?

Kaza anında tutulan kaza tespit tutanağı ile beş gün içerisinde kusurlu tarafın sigortasına başvurulmalıdır. Bu işlem sonrası ilgili sigorta şirketinde araç ile ilgili hasar dosyası açılacaktır. Açılan hasar dosyası Sigorta Bilgi Merkezi’ne gönderilir ve bu doğrultuda bir TRAMER incelemesi yapılır.

HASAR TESPİT DOSYANIZ İLE İLGİLENEBİLİRİZ

Maddi hasarlı trafik kazası neticesinde avukatlarımızdan yardım alabilirsiniz.

Thanks for submitting!

bottom of page